PLAY play  Media Player  |  Flash
128 kbps
PRÁVĚ HRAJE

Seznam kapel

Název kapely:
Pearl Jam
Fotka:
Město:
Seattle
Země:
USA
Členové:
Jeff Ament – basová kytara (od 1990)
Eddie Vedder – zpěv, kytara (od 1990)
Stone Gossard – levá kytara (od 1990)
Matt Cameron – bicí (od 1998)
Mike McCready – pravá kytara (od 1990)
Boom Gaspar – klávesy (od 2002)
Styl:
Alternative rock, grunge
Informace o kapele:
Pearl Jam je hudební skupina, která vznikla v roce 1990 v Seattlu. Jsou považováni za jednu z nejpopulárnějších rockových kapel devadesátých let. Jejich jméno je úzce spojeno s hnutím grunge. Spolu s kapelami Nirvana, Soundgarden a Alice in Chains patří mezi jeho hlavní představitele. Jejich zvuk však nebyl vždy typický pro tento styl a kapela se snaží experimentovat. Ačkoliv se jejich desky již dlouho neprodávají tak masově jako v 90. letech, v současné době má kapela početnou základnu příznivců. Jejich koncerty patří mezi ty nejnavštěvovanější na světě. Kapelu založili členové skupiny Mother Love Bone (Jeff Ament, Stone Gossard), protože se zpěvák této skupiny v roce 1990 předávkoval heroinem. Společně s kytaristou Mikem McCreadym a bývalým bubeníkem Red Hot Chili Peppers, Jackem Ironsem nahráli pár demo skladeb, ale stále jim ještě chyběl zpěvák. Tím se stal surfař ze San Diega Eddie Vedder. Velmi brzy pak vznikly základy prvních písní Pearl Jam (Alive, Once). Debutová deska Ten vyšla už v roce 1991 a měla obrovský úspěch. Následovala alba Vs., Vitalogy a další. Skupina byla ovšem zpočátku kritizována — zejména frontmanem skupiny Nirvana, Kurtem Cobainem — za to, že si z obrovského boomu alternativního rocku dělá výdělečný podnik (ačkoliv Cobain a Vedder byli blízcí přátelé). Ale naproti tomu se Pearl Jam odmítli účastnit akcí, do kterých byli tlačeni nahrávací firmou. Nenatáčeli například moc videoklipů a bojkotovali firmu Ticketmaster, která využíval svého monopolního postavení na americkém trhu a diktovala kapele cenu vstupenek. V roce 2006 o nich časopis Rolling Stone napsal, že: „v poslední dekádě strávili její členové většinu času tím, aby si kazili dobrou pověst.” Doposud se ve Spojených státech prodalo 30 milionů jejich alb a 60 milionů alb celosvětově. Stali se tak jednou z nejvlivnějších rockových skupin devadesátých let.
Diskografie:
1991 – Ten
1993 – Vs.
1994 – Vitalogy
1996 – No Code
1998 – Yield
1998 – Live on Two Legs
2000 – Binaural
2002 – Riot Act
2003 – Lost Dogs - nevydané písničky, B-strany singlů
2004 – RearViewMirror - best of
2006 – Pearl Jam
2009 – Backspacer
2011 – PJ20 - soundtrack k dokumentu o Pearl Jam (nevydané verze a dema)
2013 – Lightning Bolt
Telefon:
Webová adresa:
Email:
Facebook stránka:
Youtube klip:

< zpět na seznam

 
Klik.tv Studio CI6 Partner OSA www.bratriwebu.cz - tvorba webových stránek, grafické práce, reklama Intelis